kLik!kLik!!!

Wednesday, January 19, 2011

sAbArLaH hAti


WALAU MENDUNG KELABU MELANDA FIKIRAN
PERJALANAN HIDUP YANG PENUH BERLIKU
HANYA HARAPAN MAMPU DIIMPI
NAMUN KU MENUMPANG KASIH DI SINI
MENCARI KASIH YANG SEJATI
SABARLAH HATI JIKA DIUJI
SABARLAH HATI JIKA DISALAH ERTI
PANJATKAN DOA DAN MUNAJAT
TAK PERLU GUSAR KERANA AKU MASIH ADA ALLAH
INSYAALLAH SEMUA DERITA INI AKAN BERAHKIR….

Dalam hidup ini perlu banyak bersabar kerana sesungguhnya Allah selalu menguji hamba Nya dengan pelbagai ujian. Walau bagaimana pun Allah tidak akan membebankan hambanya dengan bebanan yang tidak tertanggung oleh hamba Nya.

لا يكلف الله نفسا إلا وسعها لها ما كسبت وعليها ماكتسبتۖ
ربنا لا تؤاخذنا إن نسينا أو أخطأناۚ ربنا ولا تحمل علينا إصرا كما حملته على الذين من قبلناۚ ولا تحملنا ما لا طاقة لنا بهۚ  واعف عنا واغفرلنا وارحمنا أنت مولىنا فانصرنا على القوم الكافرين۞

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa(dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukumi kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Berilah kemaafan kepada kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami. Engkau penolong kami, maka tolong lah kami terhadap kaum yang kafir”

1 comment: